Smögen

Smögen

Restauranger, shopping och nöjesliv på Smögenbryggan lockar massor av besökare varje år. Men den vackra ön har mycket mer att erbjuda. Bad, fina vandringsleder och båtutflykter till exempel.

Smögen är en riktig turistmagnet. Under fina högsommardagar är trafiken tät över bron från Kungshamn. Tusentals besökare kommer varje dag och antalet boende i det lilla skärgårdsamhället ökar till det dubbla.

Bron mellan Smögen och Kungshamn
Bron mellan Smögen och Kungshamn.

Smögenbryggan

Det som lockar allra mest folk är sommarklassikern Smögenbryggan. Den 650 meter långa bryggan börjar vid fiskauktionshuset i östra delen av hamnen och sträcker sig västerut. Är vädret bra så kan det vara riktigt intensivt på bryggan. Gillar du vimmel så är det här du ska tillbringa semestern.

Längs med nästan hela bryggan ligger restauranger, krogar och butiker. Det är den vanliga mixen av kläder, inredning, hantverk och souvenirer. Mycket har kust och bohusprägel, här hittar du garanterat sommarens Pelle P-piké eller de perfekta shortsen från Sail Racing.

Smögenbryggan
Sommarvimmel på Smögenbryggan, Bohusläns största turistmål.

Det lär ha varit här på Smögen som räkmackan uppfanns. Och vem säger nej till en smarrig macka med färska räkor direkt från fiskauktionen intill. En sommarlunch att längta efter, som smakar extra gott med en god kall öl till.

Sjöbodar på Smögenbryggan
De pittoreska sjöbodarna är en klassisk bild av Smögen.

Längs med delar av bryggan ligger gästhamnen, med 120 gästplatser. Det är ofta fullbelagt, så det finns gott om lyxiga båtar att gå och spana på. I en del båtar är det 100 procent fokus på party och det kan vara ganska livat på bryggan många sommarkvällar.

Valleviks badplats på Smögen
Badsugen? Superfina badplatsen Vallevik ligger bara 200 meter från Smögenbryggan.

På Smögen är det alltid nära till ett svalkande dopp i havet. Det finns tre kommunala badplatser: Vallevik, Makrillviken och Sandön. Läs mer om Smögens badplatser här.

Tät bebyggelse på Smögen
Tät bebyggelse på Smögen.

Fakta om Smögen

Antal bofasta på ön: ca 1300
Ligger: intill i Kungshamn i Sotenäs kommun i Bohuslän
Aktuell väderprognos: SMHI

Det gamla fiskeläget Smögen är ett av Bohusläns mest populära turistmål. Ön har broförbindelse med fastlandet vid Kungshamn.

Mer om Smögen:
Smögen och Sotenäs
Smögens öråd

Karta över Smögen  [stor karta]


Upp Upp

Copyright © Västkustbästkust 2020
Om Västkustbästkust