Marstrand med fästningen

Marstrand

Marstrand är fiskeläget som blev badort och nu i modern tid Sveriges seglingsmetropol. Välbevarade Carlstens fästning vakar över samhället, som lockar mängder av turister.

Marstrand är ännu en av de där oemotståndliga orterna på västkusten. Här är det lätt att njuta av livet under fina sommardagar. Marstrand har lite "societetsvibbar" och många av restaurangerna håller hög klass. Det märks också på butiksutbudet, som är åt det mer exklusiva hållet. Prisläget är lite högre här än på andra håll längs bohuskusten. Men undantag finns förstås.

Färjan till Marstrand-ön
Personfärjan Lasse-Maja går dygnet runt mellan Koön och Marstrandsön. Resan tar bara 2 minuter.

Carlstens fästning

Marstrands mäktiga fästning syns på flera mils avstånd vid klart väder, där den ligger högst upp på Marstrandsön. Fästningen är öppen för besök året runt.

Segelbåtar utanför Marstrand
Carlstens fästning är ett riktmärke som syns vida omkring på den södra Bohuskusten.
Carlstens fästning
Fästningen började byggas 1658 och byggdes till i omgångar fram till 1860. Högsta tornet når 98 meter över havet. Idag är fästningen ett populärt besöksmål. Vill du veta mer om fästningens historia så rekommenderas någon av de guidade turerna. Innanför murarna finns ett café och det går även att övernatta på soldathotellet.

Trästad

Marstrand är en trästad

Marstrand
På Marstrandsön finns många fina trähus.
Marstrand
Båtfolket dras till Marstrand. Den stora gästhamnen med 275 gästplatser ligger intill färjeläget på Marstrandsön.
Marstrand
Koön.
Marstrand
Vill du röra på dig så finns en riktigt fin promenadstig runt Marstrandsön. På utsidan går stigen utmed det öppna Västerhavet, så ta på dig ordentligt om det blåser och är kallt.

Fakta om Marstrand

Antal invånare: ca 1300
Ligger: I yttersta havsbandet i Kungälvs kommmun i södra Bohuslän.
Aktuell väderprognos: SMHI

Sveriges seglingsmetropol Marstrand ligger på öarna Marstrandsön och Koön. Koön har broförbindelse med fastlandet och färjeförbindelse till Marstrandsön, Västtrafiks linje 322. Resan tar ca 2 minuter och går dygnet runt. Biljetter köps i automat eller i kiosken vid färjeläget.

Mer om Marstrand:
Marstrands turistguide

Karta över Marstrand  [stor karta]


Upp Upp

Copyright © Västkustbästkust 2020
Om Västkustbästkust